Pandan – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce

No Comments
Pandan – zastosowanie w kuchni, medycynie i kosmetyce

Pandan to roślina z Azji Południowo – Wschodniej, którą stosuje się w kuchni jako dodatek do ryżu bądź ciast. W medycynie wykorzystuje się właściwości pandanu w celu leczenia przewlekłego bólu oraz oparzeń. Pandan to także afrodyzjak. Roślinę tę stosuje się także w kosmetyce oraz aromaterapii.

Pandan – czym jest?

Pandan, zwany także pochutnikiem bądź pandanusem to roślina, która znajduje zastosowanie w kuchni, medycynie oraz kosmetyce. Pandan pochodzi z Azji Południowo – Wschodniej i rośnie na terenach podmokłych. Występuje wiele odmian tej rośliny, jednak ich wspólną cechą charakterystyczną jest cienki pień, który rozgałęzia się wraz ze wzrostem. Pandan ma długie liście (ich długość dochodzi nawet do 10 m) oraz kwiaty ułożone w kolby. Owoce pandanu to zazwyczaj pestkowce oraz jagody.

Zastosowanie w kuchni

Liście pandanu wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, głównie wietnamskiej i tajskiej. Stanowią one dodatek do ryżu, zup czy potraw mięsnych. Z kolei w Indiach, pandan stosuje się w celu zawijania ryb i owoców morza. Ponadto liście pandanu wykorzystuje się jako przyprawę. Rwie się je na malutkie kawałki i posypuje przygotowane danie. Z pandanu robi się także zielone pasty, które stanowią dodatek do soków oraz deserów. Pandan swym smakiem przypomina wanilię, dlatego też poleca się go dodawać do słodkich wypieków.

Zastosowanie w medycynie

Liście pandanu stosuje się przede wszystkim jako środek na oparzenia. Pandan uznawany jest także za rodzaj afrodyzjaku. Zapewnia lepsze pobudzenie seksualne u kobiet. Natomiast mężczyznom, pomaga walczyć z problemem, jakim jest przedwczesny wytrysk. Napar z pandanu można spożywać w celu złagodzenia gorączki oraz bólu głowy. Można również wykonywać okłady z pandanu na trudno gojące się rany i problemy skórne. Indyjscy lekarze zalecają stosowanie pandanu, przy takich dolegliwościach jak: grypa, ospa, przewlekłe bóle głowy, świerzb czy reumatyzm.

Zastosowanie w kosmetyce

Zerwane męskie kwiaty pandanu wkłada się do naczyń z wodą, dzięki czemu uwalniają się z nich zmysłowe zapachy. Następnie wyodrębnia się z nich esencję zapachową, która nazywa się ruh kewra. To bardzo popularny olejek, który stosuje się zarówno w kosmetyce, jak i w zabiegach aromaterapii. Wykazuje on właściwości oczyszczające oraz relaksujące, jest także silnym afrodyzjakiem.

Cena i dostępność pandanu

Liście pandanu można otrzymać praktycznie w każdym sklepie orientalnym. Sto gram liści kosztuje około 12 zł.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o