Żyworódka pierzasta – właściwości i zastosowanie

No Comments
Żyworódka pierzasta – właściwości i zastosowanie

Żyworódka pierzasta to roślina pochodząca z Madagaskaru, wywodząca się z rodziny gruboszowatych. To sukulent, który często uprawia się w domu jako roślinę doniczkową. Jednak żyworódka to także roślina wykazująca właściwości prozdrowotne. Sprawdź, jakie.

Żyworódka – właściwości dla zdrowia

Zielone oraz mięsiste liście żyworódki zawierają wiele cennych składników odżywczych, wśród których należy wymienić: duże ilości witaminy C, a także krzem, cynk, mangan, potas, miedź, wapń, selen czy żelazo.

Najważniejsze właściwości żyworódki to:
– działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne,
– wzmacnia układ odpornościowy, dzięki czemu zmniejsza ryzyko infekcji,
– odtruwa wątrobę,
– reguluje poziom cukru we krwi,
– wspomaga leczenie stanów zapalnych błony śluzowej przewodu pokarmowego,
– wspomaga leczenie paradontozy,
– poprawia pamięć i koncentrację
– działa regenerująco na organizm, wobec tego poleca się jej stosowanie po przebytych chorobach czy operacjach,
– wspomaga leczenie przerostu prostaty u mężczyzn,
– to naturalny afrodyzjak,
– przyspiesza gojenie ran, odleżyn czy oparzeń,
– zmniejsza obrzęki.

Żyworódka – zastosowanie

Z żyworódki można przyrządzić napar czy nalewkę. W sklepie zielarskim zakupimy sok do picia z żyworódki, jak również maść do stosowania zewnętrznego. Jednak, zarówno sok jak i maść, możemy przygotować samodzielnie w warunkach domowych.

W celu przyrządzenia soku z żyworódki należy umyć i osuszyć jej liście, po czym zawinąć je w papier i włożyć do lodówki na 5 dni. Po tym czasie liście siekamy, wkładamy do szklanego naczynia z zakrętką i ugniatamy. Znowu wstawiamy do lodówki na 4 – 5 dni. Po upływie tego czasu, odcedzamy sok i odstawiamy w ciemnym i dość chłodnym miejscu. Po 7 dniach, sok możemy spożywać.

Do przygotowania maści z żyworódki potrzebujemy smalec oraz sok z żyworódki. W garnku rozpuszczamy 100 g smalcu, odstawiamy do ostygnięcia, po czym dodajemy 1, 5 łyżki soku. Maść przekładamy do szklanego naczynia i wcieramy w chore miejsca. Przechowujemy w lodówce.

Z żyworódki możesz również zrobić nalewkę. W tym celu należy pokroić liście oraz łodygę, włożyć do słoika, zalać wódką lub spirytusem w proporcji 1:3 i zakręcić. Słoik odstawiamy w zacienione miejsce na 2 tygodnie, po czym filtrujemy nalewkę i przelewamy do szklanej butelki. Tak przygotowaną nalewkę można przechowywać przez dwa lata. Nalewkę można pić (jedną łyżkę dziennie) bądź stosować na rany.

Przeciwwskazania

Produktów z żyworódki nie powinny przyjmować osoby, które mają zbyt wysokie stężenie potasu we krwi. Ponadto, jeżeli przyjmujemy na stałe jakieś leki, warto przed skorzystaniem z preparatów z żyworódką, skonsultować się ze swoim lekarzem.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o